2018
Uroczyste otwarcie pracowni gastronomicznej w ZSOiT w Żarach
- 19-11-2018
- drukuj
14 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Żarach odbyło się uroczyste otwarcie pracowni połączone z pokazem gastronomicznym w wykonaniu uczniów pod kierunkiem doradcy kulinarnego firmy STALGAST.
W otwarciu uczestniczył Starosta Żarski Janusz Dudojć, Wicestarosta Małgorzata Issel, Przewodniczący Komisji Edukacji i Unii Europejskiej Tadeusz Płóciennik, pracownicy starostwa zaangażowani w projekt „Modernizacji Kształcenia Zawodowego w Powiecie Żarskim”, przedstawiciele Rady Rodziców, przedstawiciel firmy STALGAST, uczniowie szkoły.
Dyrektor szkoły Arleta Śniatecka, przedstawiciele Rady Rodziców dziękowali Staroście, wszystkim radnym powiatu i pracownikom za działanie na rzecz utworzenia w szkole pracowni na miarę XXI wieku.
W otwarciu uczestniczył Starosta Żarski Janusz Dudojć, Wicestarosta Małgorzata Issel, Przewodniczący Komisji Edukacji i Unii Europejskiej Tadeusz Płóciennik, pracownicy starostwa zaangażowani w projekt „Modernizacji Kształcenia Zawodowego w Powiecie Żarskim”, przedstawiciele Rady Rodziców, przedstawiciel firmy STALGAST, uczniowie szkoły.
Dyrektor szkoły Arleta Śniatecka, przedstawiciele Rady Rodziców dziękowali Staroście, wszystkim radnym powiatu i pracownikom za działanie na rzecz utworzenia w szkole pracowni na miarę XXI wieku.
Powiat Żarski na remont pracowni przeznaczył z budżetu 345 tys. zł.
Pracownia została wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt zakupiony dzięki funduszom pozyskanym w ramach projektu ‘’Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Żarskim’’. Wartość zakupionego sprzętu to 249 tys. 026,87 zł.
Pracownia została wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt zakupiony dzięki funduszom pozyskanym w ramach projektu ‘’Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Powiecie Żarskim’’. Wartość zakupionego sprzętu to 249 tys. 026,87 zł.
Uczniowie pod kierownictwem doradcy kulinarnego firmy STALGLAS zorganizowali pokaz kulinarny w trakcie którego zaprezentowano wiele możliwości pieca konwekcyjno-parowego. Zaproszony kucharz wraz z uczniami z technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotował wiele smakowitych potraw. Uczniowie z technikum hotelarskiego w nowej pracowni obsługi konsumenta serwowali znakomitą kawę z ekspresu ciśnieniowego i obsługiwali zaproszonych gości.